Project omschrijving

Marieka Baars

Marieka werkte 10 jaar als facilitair manager toen zij haar organisatieadviesbureau voor bedrijfshulpverlening (BHV) begon. Ze heeft inmiddels tientallen organisaties, waaronder ziekenhuizen, universiteiten, scholen, productiebedrijven en musea, voorzien van raad en daad bij BHV-vraagstukken, inclusief vele bedrijfsnoodplannen. Opdrachtgevers waarderen haar open en nuchtere manier van advisering en kritische houding tegenover de kosten. Haar BHV-blog is het grootste van Nederland met meer dan 300 relevante artikelen.

Over BHV en veiligheid doen veel misverstanden en halve waarheden de ronde. Marieka’s kracht is het operationeel-tactische niveau van de bedrijfshulpverlening. Zij legt helder uit wat verplicht is en wat niet en welke keuzes mogelijk zijn. Dit doet zij op zeer praktische, realistische en eerlijke wijze, ook dankzij haar ervaring als facilitair manager en leidinggevende bij verschillende bedrijven. Haar aanpak is zeer pragmatisch. De opgedane kennis kan bij wijze van spreken de volgende dag direct worden toegepast.

Het organiseren van de BHV is een verplichting vanuit de wet- en regelgeving, maar de invulling wordt aan bedrijven en instellingen zelf overgelaten. Marieka legt de mogelijkheden voor het organiseren van de BHV zo uit dat elke organisatie weloverwogen beslissingen kan nemen die passen bij de risico’s, omstandigheden en (financiële) mogelijkheden. Dit draagt bij aan de veiligheid en de bedrijfscontinuïteit.

Door haar facilitaire achtergrond en jarenlange ervaring bekijkt Marieka BHV met een brede blik. Bijzondere aandacht heeft zij voor het optimaal inrichten van de processen. Ook is zij kritisch op de kosten en denkt zij mee om voor elke organisatie tot een passende oplossing te komen. Daarbij vindt zij het belangrijk advies te geven waar bedrijven zelfstandig verder mee kunnen, in plaats van afhankelijk te blijven van een expert.

Terug naar docenten overzicht