Security Academy Nieuws

Nieuws over de Security Academy en blogs van docenten over het vakgebied Cyber Security en Governance

Blog: Is fuseren de beste optie?

28-07-2014

En paar weken geleden zat ik op een vrijdagmiddag met het Hoofd Beveiliging van een inrichting te praten over het toegangsbeheer. In dit geval het toegangsbeheer  gericht op de bezoekers van deze gesloten inrichting, die gebouwd met hoge muren, prikkeldraad en tientallen camera’s, zijn best doet om een paar honderd mensen binnen te houden. 

De man was een ervaren praktijkman die nu deel uitmaakte van het managementteam. Dat hij nu manager was kon ik ook horen aan zijn taalgebruik. Het was doordrenkt geworden met Engelse woorden.

Visitors  (hij bedoelde bezoekers) kunnen alleen toegelaten worden als ze zich hadden ge-registered (zich hadden aangemeld). Daarna deed een authorised medewerker (de portier) een identity-check (controleerde het legitimatiebewijs), waarna deze visitor  (bezoeker) access kreeg (toegang kreeg) tot de volgende ruimte.  Zo vertelde hij. 

Na een paar minuten was ik aan zijn taalgebruik gewend en was ik weer de geïnteresseerde en geconcentreerde luisteraar.  Toen ik na dit bezoek naar huis reed moest ik denken aan de termen die ik een paar jaar geleden tijdens een cursus Identity & Access Management hoorde.  Dit  is een onderdeel van de IT-business (elektronische bedrijfsvoering) en vanaf haar ontstaan ook doordrenkt met  Engelse woorden.  Veelal dezelfde woorden als het Hoofd Beveiliging (sorry, de Security Manager) van die inrichting gebruikte. 

Terwijl ik vanaf de snelweg A9 de A1 opdraaide en in de file terecht kwam, bedacht ik me nog meer overeenkomsten tussen de klassieke fysieke beveiliging en het elektronische toegangsbeheer:                                              

Bevoegde mensen  toegang verlenen tot .. en anderen buiten de deur houden. Er wordt gebruik gemaakt van poorten om binnen te komen en functie gerelateerde autorisaties. Hoe dichter de persoon bij de kern van de bedrijfsvoering komt, hoe groter de risico’s voor de bedrijfsvoering en hoe meer controles er worden uitgevoerd.

Of ik nu probeer in te loggen op het bedrijfsnetwerk van de Security Academy of  fysiek backstage in het Gelre Dome te komen. De opzet van beide is eigenlijk precies het zelfde: voorkomen dat onbevoegden binnen komen en de bedrijfsvoering te hinderen of zelfs kapot maken.

De opleidingen in de fysieke beveiliging en het elektronische toegangsbeheer hebben een verschillende basis, maar de hoofdlijnen en veel terminologie is hetzelfde. Als we die opleidingen nu eens laten fuseren, zou dit dan in beide vakgebieden EN voor de medewerkers leiden tot een verbetering? 

Ik denk het wel. Een dergelijke  opleiding verbindt twee tot nu toe verschillende werelden. Het  beveiligingsbewustzijn van beide “soorten” medewerkers worden fors verbreed.  In de huidige trend van meer-en-meer  elektronische beveiliging lijken de fysieke beveiligers markt te verliezen.  Door het toevoegen van deze elektronische component aan hun vakkenpakket zijn ze in de toekomst breder inzetbaar binnen de onderneming.  Wat vind u?

door Roelf Pot   |  28-07-2014

Roelf heeft zo’n 30 jaar ervaring op het gebied van fysieke veiligheid. Hij is gespecialiseerd in de fysieke veiligheid bij grootschalige evenementen en heeft in zijn praktijk wekelijks te maken met gemeenten en hulpdiensten.

Uw Internet Explorer versie is verouderd.

Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

Upgrade uw browser naar de laatste versie van Internet Explorer 8 of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome.