CCSP® Cloud Security Preparation Course

Bereid u in 5 weken voor op het internationaal CCSP® examen

Inleiding

Tijdens deze nieuwe CCSP-cursus wordt u opgeleid tot een breed onderlegde specialist op het gebied van informatiebeveiliging in de context van cloud-oplossingen zoals SAAS, PAAS en IAAS. Na afronding van de cursus heeft u een gedegen kennis van de 6 CCSP-domeinen en kunt u deze in de praktijk toepassen, zodat u goed voorbereid aan het CCSP-examen van (ISC)2 kunt deelnemen.

 

Met recente ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving – denk aan de Wet Meldplicht Datalekken, de nieuwe EU privacy-wetgeving en ook aan Safe Harbour/Privacy Shield - is de behoefte aan Cloud Security specialisten groot. Deze behoefte zal met zekerheid in de komende jaren alleen maar groter worden. Met een CCSP-certificering op zak kunt u aantonen dat u een van die specialisten bent en vergroot u uw loopbaanperspectief.

 

De Certified Cloud Security Professional (CCSP) bestaat uit vijf klassikale cursusdagen waarin theorie wordt afgewisseld met praktijkcasussen en oefenvragen. Er wordt uitgebreid ingegaan op ieder domein, zodat u voldoende tijd heeft uzelf de stof eigen te maken. Op de laatste lesdag krijgt u een uitgebreid CCSP-proefexamen dat uiteraard ook nabesproken wordt. Er wordt specifiek aandacht gegeven aan de Nederlandse/Belgische situatie.

 

Doelgroep

De CCSP-training is bedoeld voor:

 • Enterprise Architecten
 • Security Administrators
 • Systems Engineers
 • Security Architecten
 • Security Consultants
 • Security Engineers
 • Security Managers
 • Systems Architecten

Voorkennis

Voor deze training wordt vooraf geen specifieke security kennis vereist. Kandidaten die reeds CISSP hebben gedaan zullen enige overlap signaleren. Is dit een geheel nieuw vakgebied voor u, dan raden wij aan om eerst enkele foundation level cursussen te volgen:

 

Basiskennis van informatiebeveiliging wordt aangeraden. Beschikt u hier nog niet over, dan raden wij aan de Information Security Foundation opleiding te volgen voorafgaand aan deze opleiding. Twijfelt u over uw kennis? Wanneer u antwoord weet te geven op de vragen in het voorbeeldexamen beschikt u over voldoende voorkennis. 

 

Daarnaast is het hebben van basiskennis over security & techniek wenselijk. De IT-Security Foundation cursus is speciaal ontwikkeld zodat u ook de juiste technische kennis verkrijgt. Ook deze kennis is te testen met behulp van het voorbeeldexamen.

 

Cursusmateriaal, examen en certificering

Het CCSP examen wordt afgenomen door ISC2 en zit niet bij de opleiding inbegrepen. Het examen duurt vier uur en bestaat uit 125 Amerikaans / Engelse multiple-choicevragen. De kosten voor het examen bedragen rond de € 430,-. Na succesvolle afronding van het CCSP examen kunt u, indien u voldoende werkervaring heeft, uw CSSP titel bij ISC2 aanvragen. 

 

Dit CCSP-examen is een theoretisch examen waarvoor veel parate detailkennis is vereist. Dit betekent dat er na de cursus nog veel tijd in de voorbereiding op het examen moet worden gestoken. De vermelde hoeveelheid zelfstudie ter voorbereiding op het examen is een minimum. De werkelijke belasting kan hoger zijn en verschilt sterk per persoon.

Bij de cursus zit het volgende inbegrepen:

 • Het officiële CBK van (ISC)2: The official guide to the CCSP CBK (Wiley & Sons/Sybex, 2016, ISBN 9781119207498)
 • Aanvullend cursusmateriaal  (cursusslides, oefenvragen)
 • Proefexamen 
 • Catering

Bij de cursus zit NIET inbegrepen:

Prijs

De cursusprijs bedraagt €3.450,− exclusief BTW.

 

Opleidingsdata & inschrijven Nederland

 

Opleidingsdata & inschrijven België

 

 

Modules

 • Module 1 - Architectural Concepts and Design Requirements

  Na het voltooien van dit domein, begrijpt u de specifieke terminologie rond cloud computing en kunt u de verschillende rollen, kenmerken en technologieën rond cloud computing benoemen. Tevens kunt concepten zoals cloud computing-activiteiten, mogelijkheden, categorieën, modellen en aspecten beschrijven en design- en ontwerpprincipes voor veilige cloud computing identificeren. U kent criteria voor certificering van betrouwbare cloud services.

 • Module 2 - Cloud Data Security

  Na bestudering van dit domein kunt u de cloud data lifecycle beschrijven en implementatie van cloud data storage-architecturen. U leert strategieën voor beveiliging van cloud data en definieert implementatieprocessen voor data discovery en classificatie methodieken. U maakt kennis met relevante rechtsgebieden voor gegevens bescherming en digital rights management (DRM). U kunt het vereiste gegevens beleid omschrijven voor behoud, verwijdering, en archivering. En u bent in staat diverse data events en gerelateerde dreigingen te benoemen en weet hoe processen te ontwerpen voor auditeerbaarheid, traceerbaarheid en belegging van verantwoordelijkheden.

 • Module 3 - Cloud Platform and Infrastructure Security

  In dit domein leert u zowel de fysieke en de virtuele infrastructuur componenten kennen. U maakt kennis met het risico analyseproces voor cloud infrastructuren en u ontwikkelt een plan voor het verminderen van cloud specifieke risico's. U leert een security control plan op te stellen dat omvattend is voor zowel de fysieke en de virtuele omgevingen. U maakt kennis met disaster recovery (DR) en business continuity management (BCM) voor cloud systemen. en ontwikkelen, testen en uitvoeren van dat plan.

 • Module 4 - Cloud Application Security

  Dit domein introduceert u in het gebied van opleiding en awareness. U maakt gedegen kennis met de Software Design Lifecycle (SDLC) voor cloud omgevingen en u leert hoe eisen te omschrijven voor veilige Identity en Acces Management (IAM) oplossingen. U kunt de specifieke cloud applicatie-architectuur omschrijven en de stappen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat cloud software veilig is. Tevens identificeert u de nodige functionele en security testen voor software assurance. U kunbt het proces omschrijven voor verifiëren van veilige software, met inbegrip van application programming interfaces (API’s) en hoe om te gaan met supply chain management.

 • Module 5 - Operations Domain

  In dit domein duiken we diep in de technische en security concepten. U leert de specificaties voor het fysieke, logische en omgevingsontwerp van het datacenter en identificeer hoe de eisen daarvoor op te bouwen en implementeren. U bent in staat het proces voor uitvoeren van de fysieke infrastructuur op basis van de toegang, beveiliging en beschikbaarheid configuraties te beschrijven. U maakt gedegen kennis met het proces voor beheer van de fysieke infrastructuur met betrekking tot de toegang, bewaking, veiligheidscontroles, analyse en onderhoud. En u leert de eisen te beschrijven en te implementeren van de logische cloud infrastructuur. Tevens maakt u kennis met de ITIL beheersprocessen en het verzamelen van forensisch bewijs bij incidenten.

 • Module 6 - Legal and Compliance

  In dit domein maakt u uitgebreid kennis met wet-en regelgeving, verschillende juridische eisen en unieke risico's van de cloud-omgeving met betrekking. U kunt tegenstrijdige wetgeving benoemen, onderkent de juridische risico's, kent de controles en forensische behoeften bij rechtszaken. U onderkent mogelijke persoonlijke en data privacy-kwesties specifiek voor persoonlijke identificeerbare informatie binnen de cloud-omgeving. U kunt het proces omscrijven en ook methodieken en vereiste aanpassingen voor een audit binnen de cloud omgeving. U kent de verschillende soorten auditrapporten voor cloud gebaseerde omgevingen en ook de impact van verschillende geografische locaties en rechtsgebieden. U begrijpt de implicaties van cloud-to-enterprise risk management en begrijpt het belang van cloud contract ontwerp en beheer voor de uitbesteding van een cloud-omgeving. U kunt de juiste supply chain management processen omschrijven.

 • Proefexamen

  De laatste lesdag wordt afgesloten met een uitgebreid Engels proefexamen, zodat u voor uzelf goed kunt beoordelen in hoeverre u al klaar bent voor het officiële examen.

 • Praktische informatie

  • Cursusduur: 5 lesdagen
  • Per week één lesdag zodat u voldoende tijd heeft de stof eigen te maken
  • Aanvullend cursusmateriaal wordt via de Online Student Portal aangeboden
  • Slagingsgarantie: Wanneer u de eerste keer niet slaagt, kunt u kosteloos blijven deelnemen aan de examentrainingen zolang er beschikbare plaatsen zijn
  • Studiebelasting: 55 uur, als volgt opgebouwd
   Contacturen: 35 uur (vijf dagen van 8 uur, minus pauzes)
   Zelfstudie: 20 uur* verspreid over de gehele cursus (uitgaande van 4 uur per week)
   * Dit is de minimale hoeveelheid zelfstudie ter voorbereiding op het examen. Dit kan sterk verschillen per persoon.
  • U krijgt een kortingsbon waarmee u of een collega 10% korting krijgt op vervolgcursussen
  • Het officiële examen zit niet inbegrepen bij de cursus. U dient zichzelf hiervoor op te geven bij ISC2

  Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

  Anderen bekeken ook

  Uw Internet Explorer versie is verouderd.

  Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

  Upgrade uw browser naar de laatste versie van Internet Explorer 8 of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome.