Security Auditing Practitioner

Leer in vijf dagen de belangrijkste elementen van auditing.

Behaal de SECO-Institute Audit certificering

Inleiding

In de opleiding Security Auditing Practitioner leert u in vijf dagen de belangrijkste elementen van auditing. Hierbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan security aspecten zoals bijvoorbeeld security normen (ISO27001, 27002), systeemontwikkeling, beheer, business continuity.

 

Theorie en toepassing gaan hand in hand in deze opleiding door het veelvuldig gebruik van praktijkcasussen. Zo ontwikkelt u uw kennis, kunde en vaardigheden op het gebied van (security-)auditing. Na het volgen van deze opleiding bent u in staat zelfstandig een audit van een gemiddelde complexiteit uit te voeren.

 

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor de beginnende (security) auditors die zich verder wil ontwikkelen in het audit-vakgebied en hun kennis en kunde willen uitbreiden en verdiepen ook richting IT-security. Deze opleiding is tevens zeer geschikt voor informatiebeveiligers die zich willen verdiepen in het audit vak.

 

Voorkennis

Basiskennis van informatiebeveiliging wordt aangeraden. Beschikt u hier nog niet over, dan raden wij aan de Information Security Foundation opleiding te volgen voorafgaand aan deze opleiding.

 

Daarnaast is het hebben van basiskennis over security & techniek wenselijk. De IT-Security Foundation cursus is speciaal ontwikkeld zodat u ook de juiste technische kennis verkrijgt.

 

Cursusmateriaal

U ontvangt bij aanvang van de cursus het officiële SECO-Institute cursusmateriaal via onze portal. Het cursusmateriaal is Engelstalig en de voertaal tijdens de opleiding is Nederlands. Wanneer er een boek is inbegrepen bij het cursusmateriaal ontvangt u deze op de eerste lesdag.

Bij de cursus zit het volgende inbegrepen:

 • Het SECO-Institute officiële cursusmateriaal 
 • Het SECO-Institute online Security Auditing Practitioner examen
 • Catering

Examen en certificering

De Security Auditing Practitioner opleiding is onderdeel van het SECO-Institute Cyber Security & Governance Certification program

 

Het officiële SECO-Institute examen wordt online afgenomen en bestaat uit multiple choice vragen, open vragen en casussen. Het examen zit inbegrepen bij de opleiding en hier vindt u meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat. Na succesvolle afronding van dit examen ontvangt u het certificaat "Security Auditing Practitioner" van het SECO-Institute en kunt u uw audit titel en digitale badge aanvragen.

Exameninformatie

 • Taal examen: Engels, maar het is toegestaan open vragen en cases in het Nederlands te antwoorden
 • Type examen: Online examen (u dient dit examen zelf te reserveren, hier vindt u meer informatie over hoe dit werkt)
 • Type vragen: 10 meerkeuzevragen, 5 open vragen en 1 case
 • Examentijd: 120 minuten

Prijs

De cursusprijs bedraagt €3.450,− exclusief BTW.

Modules

 • Module 1 - Introduction added value of Auditing & audit standards

  Op praktische wijze wordt inzicht gegeven wat auditing inhoud en wat de meerwaarde is voor uw organisatie. Daarnaast worden verschillende auditvakgebieden behandeld inclusief theoretische achtergronden, relevante IT-security begrippen en modellen die auditing ondersteunen. Tot slot worden de belangrijkste (internationale) kaders/regels/wetten behandeld die bepalend zijn voor de dagelijkse praktijk. In deze module wordt de basis gelegd voor de volgende 4 modules waarin een audit van begin tot einde wordt behandeld en met de deelnemers geoefend.

 • Module 2 - The audit assignment, pre audit planning, audit project management

  De stappen van opdrachtverwerving, het formuleren van de auditdoelstelling, de scope, de audit aanpak, tot aan het starten van het veldwerk worden behandeld en geoefend. In deze module komt tevens auditmanagement aan de orde waarmee deelnemers in staat worden gesteld zich de verschillende concepten en fasen in het auditproces eigen te maken en direct toe te passen in hun dagelijks praktijk.

 • Module 3 - Audit skills and competencies for field work and getting to an audit opinion

  In deze module bespreken we hoe veldwerk opgezet en uitgevoerd wordt met inzet van verschillende audittechnieken. Daarnaast wordt behandeld hoe bevindingen vast te leggen en te analyseren om tot oordeelsvorming te komen.

 • Module 4 - Audit skills and competencies for reporting

  Het auditrapport is het eindproduct van de werkzaamheden. Het rapport is het sluitstuk van de communicatie, die in de eerdere fasen al heeft plaatsgevonden en zou in een goed verlopen auditproces niet meer dan de schriftelijke bevestiging en uiteindelijke beoordeling moeten zijn van hetgeen reeds eerder besproken is. De audit is net zo goed als de kwaliteit van alle communicatie In deze module wordt de kwaliteit van tussentijdse terugkoppelingen, het auditrapport, rapportagevaardigheden en het duidelijk presenteren van de boodschap behandeld.

 • Module 5 - Audit skills and competencies for preparing the audit file, the review and evaluation

  Belangrijke (afsluitende) elementen van een audit zijn dossiervorming, review, kwaliteitsborging en evaluatie. In deze module komen praktische kennis en vaardigheden omtrent deze elementen van kwaliteitsborging aan bod.

 • Examination

  Het 2 uur durenden schriftelijke examen bestaat uit 10 multiple choice vragen, 5 openvragen en een casus.

 • Praktische informatie

  • Cursusduur: 5  lesdagen
  • Per week één lesdag zodat u voldoende tijd heeft de stof eigen te maken.
  • Het officiële SECO-Institute cursusmateriaal wordt via de Online Student Portal aangeboden.
  • Het officiële SECO-Institute examen zit inbegrepen bij de cursus
  • Studiebelasting: 57 uur, als volgt opgebouwd
   Contacturen: 35 uur (vijf dagen van acht uur, minus pauzes)
   Zelfstudie: 20 uur verspreid over de gehele cursus (uitgaande van 4 uur per week)
   Examenduur: 2 uur
  • Onderdeel van de audit track van het SECO-Institute
  • U krijgt een kortingsbon waarmee u of een collega 10% korting krijgt op vervolgcursussen

  Cursus informatie

  Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

  Anderen bekeken ook

  Uw Internet Explorer versie is verouderd.

  Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

  Upgrade uw browser naar de laatste versie van Internet Explorer 8 of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome.