Incident Response Practitioner

Leer in drie dagen een effectief incident response team op te zetten.

Inleiding

Iedere organisatie krijgt er gegarandeerd mee te maken: beveiligingsincidenten. Denk bijvoorbeeld aan populaire ransomware aanvallen zoals Wannacry. Bent u er zeker van dat uw mensen op zo'n moment de juiste dingen doen? In deze opleiding worden alle aspecten van Incident Response belicht. Van organisatorische zaken als procesinrichtingen en benodigd beleid, tot de technische kennis die benodigd is om een incident te onderzoeken.

 

In deze driedaagse cursus worden alle aspecten van Incident Response belicht. Van organisatorische zaken als procesinrichtingen en benodigd beleid, tot aan de technische kennis die benodigd is om een incident te onderzoeken (zonder zo diep te gaan dat het op forensisch onderzoek gaat lijken).
Gedurende de opleiding verkrijgt u de benodigde organisatorische en technische inzichten om uw organisatie zodaning in te richten dat beveiligingincidenten worden herkend, opgepakt en adequaat worden afgehandeld. 

 

Doelgroep & voorkennis

De opleiding Incident Resonse Practitioner is ook wanneer u nog geen ervaring heeft met incident response uitermate geschikt voor u. Wel is affiniteit met dit onderwerp wenselijk.

 

Cursusmateriaal

U ontvangt bij aanvang van de cursus het officiële SECO-Institute cursusmateriaal via onze portal. Het cursusmateriaal is Nederlandstalig en de voertaal tijdens de opleiding is Nederlands. Wanneer er een boek is inbegrepen bij het cursusmateriaal ontvangt u deze op de eerste lesdag.

Bij de cursus zit het volgende inbegrepen:

 • Het SECO-Institute officiële cursusmateriaal 
 • Het SECO-Institute online Incident Response Practitioner examen
 • Catering

Examen en certificering

Het examen wordt extern afgenomen en bestaat uit een combinatie van multiple choice vragen, open vragen en een casus. Meer informatie over hoe het online examen in zijn werk gaat is hier te vinden. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangt u het diploma "Certified Practitioner of Incident Response" van de Security Academy, waarmee u aantoont over de achtergrond te beschikken om te kunnen optreden als volwaardig lid van een Incident Response Team. 

Exameninformatie

 • Taal examen: Nederlands
 • Type examen: Online examen (u dient dit examen zelf te reserveren, hier vindt u meer informatie over hoe dit werkt)
 • Type vragen: 10 meerkeuzevragen, 5 open vragen en 1 case
 • Examentijd: 120 minuten

Prijs

De cursusprijs bedraagt €1.950,− exclusief BTW.

 

Opleidingsdata & inschrijven

Modules

 • Module 1 - Beleid, proces en inrichting Incident Repsonse Team

  Tijdens de eerste dag van de cursus wordt ingegaan op de organisatorische aspecten van Incident Response. Aan de hand van Best Practices wordt beschreven hoe een organisatie het proces van opvolging van incidenten het beste kan inrichten. Dit wordt gedaan aan de hand van o.a. de modellen die door CERT-CC en ENISA worden gehanteerd. Ook wordt aandacht besteed aan de beleidsuitspraken en het mandaat die nodig zijn voor een effectieve afhandeling van beveiligingsincidenten en aan de bemensing en positionering van het Incident Response Team.

 • Module 2 - Wet- en regelgeving, vaardigheden en communicatie

  Gedurende de tweede dag worden de werkzaamheden van het Incident Response Team in detail bekeken en wordt aandacht besteed aan de vereiste kennis en vaardigheden binnen het team. Deze dag richt zich met name op de medewerkers in het team en het uitvoeren van een onderzoek van een beveiligingsincident. Hierbij komen ook onderwerpen als wet- en regelgeving en ethiek aan de orde.

 • Module 3 - Crisissimulatie 

  Het eerste deel van de laatste dag bestaat uit een simulatie waarin de deelnemers als groep gezamenlijk een grootschalig beveiligingsincident het hoofd moeten zien te bieden. In de middag wordt de simulatie geëvalueerd en krijgt iedere deelnemer een individueel advies over manieren waarop hij/zij zijn/haar optreden gedurende een dergelijke situatie kan verbeteren. 

 • Praktische informatie

  • Cursusduur: 3 lesdagen
  • Het officiële cursusmateriaal wordt via de Online Student Portal aangeboden
  • Het officiële examen zit inbegrepen bij de cursus
  • Studiebelasting: 35 uur, als volgt opgebouwd
   Contacturen: 21 uur (drie dagen van acht uur, minus pauzes)
   Zelfstudie: 12 uur verspreid over de gehele cursus (uitgaande van 4 uur per lesdag)
   Examenduur: 2 uur

  Testimonials

  • De cursus is mij zeer goed bevallen. Deze cursus raad ik mensen aan die een CSIRT willen opzetten dan wel verbeteren.Anoniem

  Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

  Anderen bekeken ook

  Uw Internet Explorer versie is verouderd.

  Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

  Upgrade uw browser naar de laatste versie van Internet Explorer 8 of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome.