Op deze pagina vindt u alles rondom omscholen, zowel voor werknemers en werkzoekenden als voor werkgevers. Heeft u een vraag? Neem contact met ons op via 0348-40 80 61 of info@securityacademy.nl of gebruik het contactformulier op deze pagina.

Succesvulle (om)scholingen

Van projectmanager op weg naar CISO

Gaby was projectmanager met veel langjarig opgebouwde kennis van de organisatie waar zijn actief was. Ze had al veel projecten begeleid en kende de business en stakeholders goed. Door Covid-19 verschoof het accent van nieuwe projecten naar meer aandacht voor de veiligheid. Zij volgde bij ons de ISF en ISP opleiding en is nu de beoogd CISO voor deze organisatie. “Nu nog de nieuwe ISME volgen en ik ben er echt klaar voor!” vertelt Gaby enthousiast.

Van systeembeheerder naar IT-Security specialist

Henk had als systeembeheerder in een grote overheidsorganisatie al behoorlijk wat technische kennis en ervaring opgebouwd. Maar de security kant was altijd maar bijzaak. Toen Henk zich bewust werd van zijn kansen op dit vlak besloot hij de CISSP opleiding te volgen. “Vooral het feit dat ik op basis van één dag per week deze intensieve cursus kon volgen en de vele positieve reacties uit mijn omgeving, gaf voor mij de doorslag om voor de Security Academy te kiezen”

Omscholen voor werknemers en werkzoekenden

In de (cyber) security wereld liggen de banen voor het oprapen, ook wanneer u minder technisch bent. Zo publiceerde AG connect onlangs nog “het gat tussen vraag en aanbod naar banen in de cybersecurity is de afgelopen twee jaar een stuk groter geworden”.

Daarnaast zijn cyber security salarissen ook niet mis, kijk bijvoorbeeld eens naar dit artikel in AG connect. Dus zoekt u een uitdagende baan met toekomstperspectief en een goed salaris? Overweeg dan een job in de cyber security!

Maar hoe ziet dat cyber security werkveld er dan uit? Moet ik zwaar (IT-)technisch onderlegd zijn? Dat hangt sterk af van je rol. Het cyber security werkveld is heel breed en in hoofdlijnen op te delen in twee groepen. Enerzijds hebben we de technische kant. Anderzijds is er ook een belangrijke organisatorische/mensen kant binnen dit vakgebied.

Technische kant van cyber security

Wanneer u kiest voor een meer technische baan in de cyber security zijn er grofweg twee richtingen: het ‘red team’ en het ‘blue team

Red team

Het rode team houdt zich bezig met het testen van systemen op zwakheden. Zij proberen, met toestemming van de opdrachtgever/werkgever om de eigen websites, applicaties en systemen binnen te dringen om op deze manier de zwakke plekken te ontdekken en te rapporteren. Dit wordt ethisch hacken genoemd. Soms wordt er ook een menselijk verhaal aan een test gekoppeld. Dan gaat u, naast digitaal inbreken, ook proberen informatie los te peuteren door fysiek binnen te dringen of door social engineering methodes te gebruiken.

Blue team

Hier tegenover staat het blauwe team. Deze specialisten proberen juist een aanval af te weren / te voorkomen. Zij zijn dus verantwoordelijk voor de beveiliging van de website, applicatie of het systeem zodat het rode team, of een echte kwaadwillende hacker, niet binnen kan komen. Hierbij kun je denken aan systeem- en netwerkspecialisten, maar ook aan software ontwikkelaars.

Organisatorische kant van cyber security

De organisatorische kant van cyber security houdt zich voornamelijk bezig met informatiebeveiliging en/of privacy.

Informatiebeveiliging is een breed vakgebied. Aan het hoofd van een dergelijke afdeling staat de Chief Information Security Officer (CISO). Als CISO hoeft u zelf niet in depth technisch te zijn maar u krijgt wel te maken met technische onderwerpen zoals Internet of Things en Artificial Intelligence. Daarnaast gelden ook meer organisatorische onderwerpen zoals Resilience, Changemanagement, Vendor management, Ketenmanagement en Leadership.

Wanneer u kiest voor de privacy kant gaat u voornamelijk aan de slag met de Privacy wet (AVG/ GDPR) en hoe deze geïmplementeerd en geborgd moet worden binnen een organisatie.

Wilt u omscholen naar één van bovenstaande cyber security vakgebieden?

Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Dan belt één van onze opleidingscoaches u terug en gaat hij aan de hand van uw interesse, uw huidige functie en ervaring met u meedenken over het voor u meest geschikte vakgebied. Dit is een kosteloos advies.

Wilt u zich eerst zelf even oriënteren? Volg dan onze Wegwijzer, online studie advies op maat. Daarna bekijken wij graag met u de verder te volgen stappen.

    Omscholen voor werkgevers

    Wenst u uw huidige werknemers om te scholen omdat ze door een reorganisatie misschien niet meer op de juist plek zitten? Of is er geen geschikt werk meer voor een medewerker? Neem dan contact op met onze opleidingscoach via bovenstaand formulier. (linkje naar boven)

    Opleidingskosten zijn aftrekbaar van de transitievergoeding

    Bij ontslag van een medewerken bent u als werkgever meestal verplicht om een transitievergoeding te betalen. Deze vergoeding kan een bedrag in geld zijn, maar veel werkgevers helpen de medewerker ook concreet met de omscholing naar passend werk.. Wanneer de kosten voor omscholing het oogmerk hebben om de kans op een andere baan te vergroten en de daarbij horende transitie te verbeteren, zijn de door de werkgever te maken kosten aftrekbaar van de transitievergoeding. Zo helpt u uw medewerker beter op een budget neutrale manier.

    Meer weten?

    Wilt u meer weten of bent u op zoek naar advies op maat? Neem contact met ons op via tel: 0348 40 80 61 of e-mail: info@securityacademy.nl