Informatie

 • Half jaar opleiding, 6 contactdagen, online klankbordmomenten en begeleiding

 • 80-120  uur zelfstudie

 • € 5.950,- exclusief btw (inclusief SECO-Institute examen t.w.v. € 700,- exclusief. btw)

 • per 01 januari 2023:

  €7.450,- exclusief btw

Inschrijven

Test uw niveau

Is dit het juiste instapniveau voor u?

Test uw kennis

Voor wie

 • Professionals die minimaal twee jaar ervaring hebben met het implementeren en coördineren van informatiebeveiliging op tactisch niveau en de ambitie hebben om door te groeien naar de strategische rol van CISO;

 • U wilt officieel erkend CISO worden en uw post-hbo diploma behalen;

 • Leer uw CISO rol te positioneren als een betrouwbare strategische adviseur: Bouw een sterk informatiebeveiligingsteam en -organisatie op met de juiste financiering en ondersteuning van leidinggevenden;

Information Security Management Expert

De CISO op strategisch niveau!

Inleiding

Vandaag de dag hebben we te maken met nieuwe vormen van bedrijfsvoering en het anders organiseren van de business: fysiek wordt online, ervaring wordt data-driven, kennis wordt AI supported en the Internet of Things is alom tegenwoordig. Regelgeving is eveneens sterk in beweging; van Privacy tot zelfrijdende auto’s. En organisatiestructuren zijn meer dan organieke harkjes: DevOps en Holacracy zijn geen uitzonderingen meer.

Een andere kijk op de CISO rol is daardoor noodzakelijk. De CISO heeft niet enkel te maken met het traditionele informatiebeveiliging, maar moet breder onderlegd zijn. Naast Cyber IoT, AI en Resilience zijn Changemanagement, Vendor management, Ketenmanagement, Leadership, Governance en Resilience tevens onderwerpen die voor de CISO rol belangrijk zijn.

In deze cursus leren studenten hoe ze informatiebeveiligingsprocessen op strategisch niveau kunnen ontwikkelen, implementeren, beheren, bewaken en verbeteren. Rekening houdend met het feit dat Security een business enabler is geworden.

Er zijn op dit moment veel aanbieders van (internationale) cursussen informatiebeveiliging / CISO. Deze cursussen zijn veelal gericht op de Amerikaanse werkwijze en regelgeving en blijven op een operationeel niveau van implementeren, beheren en bewaken van het Information Security Management proces. Wij zijn van mening dat de cultuur van het land en organisatie leidend is voor het inrichten van de informatiebeveiliging.

Deze post-hbo opleiding is uniek omdat deze verder gaat waar de overige opleidingen stoppen. De voorkenniseisen voor deze opleiding zijn dan ook behoorlijk. De opleiding leidt u op tot CISO door een perfecte mix van onderwerpen aan te bieden waarmee u de bestuurslaag bereikt.

Met de post-hbo Information Security Management Expert certificering en de bijbehorende internationaal erkende S-ISME titel op zak bent u een officieel erkend Information Security professional en kunt u aan de slag als moderne Certified Information Security Officer (CISO). Tijdens deze opleiding leert u informatiebeveiliging naar het strategisch niveau te tillen. U wordt opgeleid tot CISO 2.0 die de verantwoordelijkheid kan dragen voor het volledige security management system en kan optreden als volwaardige gesprekspartner tussen bestuur, operatie en externe partijen.

Deze opleiding bestaat uit 40 contacturen verdeeld over een periode van een aantal maanden. Dit begint allemaal met Module 0, deze is online en geeft veel informatie over hoe de cursus gaat lopen. Tussen de 40 contacturen door heeft u voldoende tijd om de stof uit te diepen en te laten bezinken en opdrachten uit te werken. Hiervoor is ook aanvullende begeleiding beschikbaar.

We houden de klassen klein waardoor er ruimte ontstaat voor interactie met uw medestudenten zodat u van elkaars praktijkervaringen kunt leren. Indien u slaagt voor het SECO-examen kunt u aanspraak maken op de internationale titel S-ISME en ontvangt u het officiële CPION geaccrediteerde Post-HBO diploma Information Security Management Expert.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor cursisten die zich gaan bezighouden of reeds bezighouden met de coördinatie en sturing van informatiebeveiliging op tactisch en strategisch niveau in de organisatie.

 • CISO’s / security managers / security officers op tactisch / strategisch niveau in de organisatie.
 • Bestaande CISO’s met een technische achtergrond die meer willen weten over de zakelijke, leiderschaps- en managementkant van beveiliging. Informatiebeveiligingsmanagers, informatiebeveiligingsfunctionarissen, senior beveiligingsadviseurs.
 • Iedereen die in het bezit is van een S-ISP, CISSP, CISM, C/CISO-certificaat of andere relevante opleiding en die de volgende stap in zijn of haar carrière wil zetten.

Voorkennis

De Information Security Management Expert is een senior-level opleiding. Een S-ISP, CISSP, CISM, C/CISO certificaat (of vergelijkbaar) is vereist voordat u deelneemt aan deze opleiding. Voldoet u niet aan deze vereiste, dan kunt u een toelatingsexamen aanvragen. Het niveau van deze cursus is HBO+.

Cursusmateriaal

U ontvangt bij aanvang van de cursus het officiële cursusmateriaal van SECO-Institute via onze portal. Het cursusmateriaal is Engelstalig en de voertaal tijdens de opleiding is Nederlands.

Bij de cursus zit het volgende inbegrepen:

 • Het SECO-Institute cursusmateriaal
 • Het SECO-Institute online Information Security Management Expert examen t.w.v. € 700,-
 • Registratie in het Post-HBO register Nederland (CPION)
 • Toegang tot het (S)ECO-System : de SECO community
 • Na slagen toegang tot de CISO community/werkgroep van SECO
 • Een heerlijke lunch, indien klassikaal

BTW-vrij factureren

Het is ook mogelijk deze opleiding btw-vrij te factureren, geef dit aan op het inschrijfformulier wanneer dit wenselijk is. Hier vindt u meer informatie over btw-vrijstelling.

 • Module 0: 2-hour introduction
 • Module 1 : Security Organization & CISO Role (Includes Security Organization Design & Operating Models based on business strategies, Gaining Executive Support and Aligning Stakeholders to the Security Program, CISO Maturity in different types of organizations and opportunities to grow)
 • Module 2 : Leadership (Includes Leadership Strategies, Know yourself, building your team, CISO interfaces and developing your influencing strategy
 • Module 3 : Govern, align, organize security (Includes Business Alignment, Effective Risk Management, Controls, Compliance, Assurance and Agile Security)
 • Module 4 : Develop ISRM Strategy (Includes Cyber Security as a change management process for developing an implementable strategy)
 • Module 5 : Managing Information Security (Includes Security Operations vs Security in Operations and Dynamic Risk Governance as alternative to the 3 Lines of Defense Model proposed in Module 3)
 • Module 6: Security Finance (Includes Finance for non-financial people and creating a financial plan)
 • Module 7: C-Level involvement and presenting to the Board
 • Module 8 : End of training (Includes final preparation for student’s assignment and  overall evaluation & report of the training)

Examen & Certificering

De Information Security Management Expert opleiding is onderdeel van het SECO-Institute Cyber Security & Governance Certification program. De Information Security Management Expert opleiding is het derde en hoogste niveau uit het Cyber Security & Certification program.

SECO-Institute Information Security Management Expert

Na succesvolle afronding van het examen ontvangt u het diploma van het SECO-Institute, en kunt u uw S-ISME titel en digitale badge aanvragen. Het eerste jaar krijgt u bovendien € 50,- korting van de Security Academy op de jaarlijkse kosten (€ 75,-) van het SECO-membership.

Verder wordt u in het register Post-HBO Nederland van het Centrum voor Post-Initieel Onderwijs Nederland (CPION) ingeschreven. Met voldoende werkervaring kunt u vervolgens de hoogst haalbare S-CISO titel aanvragen bij SECO-Institute.

Exameninformatie

 • Examenkosten zijn inbegrepen bij de cursusprijs
 • Taal examen: Engels
 • Vorm van het examen: Tijdens de cursus werk je aan een opdracht, waarbij je alles wat je hebt geleerd in de praktijk brengt. Nadat je je opdracht hebt ingeleverd, doe je een mondeling examen op afstand, waar je vragen gaat beantwoorden die betrekking hebben op je opdracht.
Klik hier voor meer informatie

Information Security Management Expert docenten

De Security Academy zet enkel docenten in uit de praktijk. Hieronder vindt u een overzicht van de docenten voor deze opleiding.

 • Cursustijden: 9.00 tot ongeveer 16:30. Om 8:30 staat de koffie klaar.

 • Lunch is inbegrepen, indien klassikaal en bestaat uit een buffet met o.a. verse broodjes. Heeft u allergieën of dieetwensen? Gelieve dit tijdig door te geven.

 • Locatie Nederland:
  De Bleek 11
  3447 GV  Woerden, Nederland
  Routebeschrijving

  Goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto, gratis parkeren achter het pand.

 • Bij deelname aan een cursus of opleiding gaat u akkoord met onze opleidingsvoorwaarden

Cursusdata, Online, Klassikaal of Incompany

In onderstaande cursusdata-tabel ziet u achter de startdatum van de cursus, bij het aanklikken van ‘alle data’ de startdatum en alle overige cursusdata.

Wij bieden al onze cursussen flexibel aan. Dat wil zeggen dat u zelf kunt kiezen of u deze Klassikaal, online of in een mix wenst te volgen. De optie “klassikaal” heeft een beperkt aantal plekken. Reistijd besparen en flexibel je tijd indelen zijn veel gehoorde voordelen van online lessen volgen.

 • Geef op het inschrijfformulier uw voorkeur aan voor online, klassikaal of mix in het veld “opmerkingen”, dan zullen wij hier rekening mee houden.
 • Wilt u een rustige plek om de cursus online te volgen? Dat kan. We denken graag met u mee over wat in uw situatie het beste is.
 • Heeft u de cursus online gevolgd en wilt u later alsnog de cursus klassikaal volgen? Dat kan. Kosteloos.

Ook is het mogelijk de opleiding Incompany te krijgen. Dit is vaak al interessant vanaf 4 cursisten. Bekijk onze incompany pagina voor meer informatie.

Nieuwe edities

In het voorjaar van 2023 zal er een nieuwe ISME worden gegeven. Schrijf u hieronder in op de wachtlijst om bericht te krijgen zodra de nieuwe data bekend zijn.

Engelstalig & Online

Via SECO-Institute wordt er ook een Engelstalige online versie van de ISME aangeboden. U kan zich hieronder voor de eerstvolgende editie inschrijven.