Informatie

 • 5 cursusdagen

 • 20 uur zelfstudie

 • 5-daagse:
  €3.450,- exclusief btw
  3-daagse:
  €2.250,- exclusief btw

Inschrijven

Is dit de cursus voor u?

Wanneer u niet zeker bent van uw keuze, kunt u studieadvies aanvragen.

Opleidingsadvies

Voor wie

 • U wilt uzelf op praktische wijze voorbereiden op het internationale CCSP®-examen

 • U wilt gecertificeerd cloud security specialist worden

 • U wilt zich niet alleen voorbereiden op het examen, maar u wilt ook de stof leren toepassen

CCSP®  Preparation Course

Inleiding

Tijdens deze CCSP® (Certified Cloud Security Professional) -cursus wordt u opgeleid tot een breed onderlegde specialist op het gebied van informatiebeveiliging in de context van cloud-oplossingen zoals SAAS, PAAS en IAAS. Na afronding van de cursus heeft u een gedegen kennis van de 6 CCSP®-domeinen en kunt u deze in de praktijk toepassen, zodat u goed voorbereid aan het CCSP®-examen van (ISC)² kunt deelnemen.

Door de enorme toename van cloud-computing (Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud Platform), recente ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving (GDPR, AVG, Cloud Act) en overige initiatieven (GAIA-X) is de behoefte aan Cloud Security-specialisten groot. Deze behoefte zal met zekerheid in de komende jaren alleen maar groter worden. Met een CCSP®-certificering op zak kunt u aantonen dat u een van die specialisten bent en vergroot u uw loopbaanperspectief.

De Certified Cloud Security Professional (CCSP®) bestaat uit vijf klassikale cursusdagen waarin theorie wordt afgewisseld met praktijkcasussen en oefenvragen. Er wordt uitgebreid ingegaan op ieder domein, zodat u voldoende tijd heeft uzelf de stof eigen te maken. Op de laatste lesdag krijgt u een uitgebreid CCSP®-proefexamen dat uiteraard ook nabesproken wordt. Er wordt specifiek aandacht gegeven aan de Nederlandse situatie.

Doelgroep

De CCSP®-training is bedoeld voor:

 • Enterprise Architecten
 • Security Administrators
 • Systems Engineers
 • Security Architecten
 • Security Consultants
 • Security Engineers
 • Security Managers
 • Systems Architecten

Voorkennis

Voor deze training wordt vooraf geen specifieke security kennis vereist. Het niveau van deze cursus is mbo/hbo. Kandidaten die reeds CISSP® hebben gedaan zullen enige overlap signaleren. Is dit een geheel nieuw vakgebied voor u, dan raden wij aan om eerst enkele foundation level cursussen te volgen:

Basiskennis van informatiebeveiliging wordt aangeraden. Beschikt u hier nog niet over, dan raden wij aan de Information Security Foundation cursus te volgen voorafgaand aan deze cursus.

Daarnaast is het hebben van basiskennis over security & techniek wenselijk. De IT-Security Foundation cursus is speciaal ontwikkeld zodat u ook de juiste technische kennis verkrijgt.

Cursusmateriaal

U ontvangt bij aanvang van de cursus het cursusmateriaal via onze portal. Het cursusmateriaal is Engelstalig en de voertaal tijdens de cursus is Nederlands. Wanneer er een boek is inbegrepen bij het cursusmateriaal ontvangt u deze op de eerste lesdag.

Bij de cursus zit het volgende inbegrepen:

 • (ISC)² CCSP Certified Cloud Security Professional Official Study Guide
 • Aanvullend cursusmateriaal  (cursusslides, oefenvragen)
 • Proefexamen
 • Een heerlijke lunch, indien klassikaal

Bij de cursus zit het volgende niet inbegrepen:

 • Het (Engelstalige) CCSP®-examen

Slagingsgarantie

Behaalt u onverhoopt het CCSP®-examen niet, dan mag u bij ons gratis de opleiding (of onderdelen hiervan) opnieuw volgen. U kunt kosteloos blijven deelnemen aan de examentrainingen en de lessen indien er plaatsen beschikbaar zijn.

Nieuw – 3-daagse CCSP® Bootcamp

Dezelfde cursus, het zelfde cursusmateriaal, dezelfde kwaliteit en ook docenten uit de praktijk. Maar dan in een hoger tempo.

Wilt u graag goed voorbereid uw CCSP® examen halen maar heeft u geen tijd voor een cursus die 5 weken duurt? Speciaal voor u hebben we onze CCSP® Preparation Course ingepland in een bootcamp format.

De CCSP® Bootcamp bestaat uit 3 lesdagen waarin alle modules worden behandeld, gevolgd door een proefexamen. Vanwege het hoge tempo is deze bootcamp enkel geschikt voor meer technische en/of ervaren personen. Is dit wat voor u? Bekijk de les data in onderstaande tabel.

Prijs CCSP® Bootcamp: € 2.250,- excl. btw

Cursusdata, Online, Klassikaal of Incompany

In onderstaande cursusdata-tabel ziet u achter de startdatum van de cursus, bij het aanklikken van ‘alle data’ de startdatum en alle overige cursusdata.

Wij bieden al onze cursussen flexibel aan. Dat wil zeggen dat u zelf kunt kiezen of u deze klassikaal, online of in een mix wenst te volgen. De optie “klassikaal” heeft een beperkt aantal plekken. Reistijd besparen en flexibel je tijd indelen zijn veel gehoorde voordelen van online lessen volgen.

 • Geef op het inschrijfformulier uw voorkeur aan voor online, klassikaal of mix in het veld “opmerkingen”, dan zullen wij hier rekening mee houden.
 • Wilt u een rustige plek om de cursus online te volgen? Dat kan. We denken graag met u mee over wat in uw situatie het beste is.
 • Heeft u de cursus online gevolgd en wilt u later alsnog de cursus klassikaal volgen? Dat kan. Kosteloos.

Ook is het mogelijk de opleiding Incompany te krijgen. Dit is vaak al interessant vanaf 4 cursisten. Bekijk onze incompany pagina voor meer informatie.

Module 1 – Architectural Concepts and Design Requirements

Na het voltooien van dit domein, begrijpt u de specifieke terminologie rond cloud computing en kunt u de verschillende rollen, kenmerken en technologieën rond cloud computing benoemen. Tevens kunt concepten zoals cloud computing-activiteiten, mogelijkheden, categorieën, modellen en aspecten beschrijven en design- en ontwerpprincipes voor veilige cloud computing identificeren. U kent criteria voor certificering van betrouwbare cloud services.

Module 2 – Cloud Data Security

Na bestudering van dit domein kunt u de cloud data lifecycle beschrijven en implementatie van cloud data storage-architecturen. U leert strategieën voor beveiliging van cloud data en definieert implementatieprocessen voor data discovery en classificatie methodieken. U maakt kennis met relevante rechtsgebieden voor gegevens bescherming en digital rights management (DRM). U kunt het vereiste gegevens beleid omschrijven voor behoud, verwijdering, en archivering. En u bent in staat diverse data events en gerelateerde dreigingen te benoemen en weet hoe processen te ontwerpen voor auditeerbaarheid, traceerbaarheid en belegging van verantwoordelijkheden.

Module 3 – Cloud Platform and Infrastructure Security

In dit domein leert u zowel de fysieke en de virtuele infrastructuur componenten kennen. U maakt kennis met het risico analyseproces voor cloud infrastructuren en u ontwikkelt een plan voor het verminderen van cloud specifieke risico’s. U leert een security control plan op te stellen dat omvattend is voor zowel de fysieke en de virtuele omgevingen. U maakt kennis met disaster recovery (DR) en business continuity management (BCM) voor cloud systemen. en ontwikkelen, testen en uitvoeren van dat plan.

Module 4 – Cloud Application Security

Dit domein introduceert u in het gebied van opleiding en awareness. U maakt gedegen kennis met de Software Design Lifecycle (SDLC) voor cloud omgevingen en u leert hoe eisen te omschrijven voor veilige Identity en Acces Management (IAM) oplossingen. U kunt de specifieke cloud applicatie-architectuur omschrijven en de stappen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat cloud software veilig is. Tevens identificeert u de nodige functionele en security testen voor software assurance. U kunbt het proces omschrijven voor verifiëren van veilige software, met inbegrip van application programming interfaces (API’s) en hoe om te gaan met supply chain management.

Module 5 – Operations Domain

In dit domein duiken we diep in de technische en security concepten. U leert de specificaties voor het fysieke, logische en omgevingsontwerp van het datacenter en identificeer hoe de eisen daarvoor op te bouwen en implementeren. U bent in staat het proces voor uitvoeren van de fysieke infrastructuur op basis van de toegang, beveiliging en beschikbaarheid configuraties te beschrijven. U maakt gedegen kennis met het proces voor beheer van de fysieke infrastructuur met betrekking tot de toegang, bewaking, veiligheidscontroles, analyse en onderhoud. En u leert de eisen te beschrijven en te implementeren van de logische cloud infrastructuur. Tevens maakt u kennis met de ITIL beheersprocessen en het verzamelen van forensisch bewijs bij incidenten.

Module 6 – Legal and Compliance

In dit domein maakt u uitgebreid kennis met wet-en regelgeving, verschillende juridische eisen en unieke risico’s van de cloud-omgeving met betrekking. U kunt tegenstrijdige wetgeving benoemen, onderkent de juridische risico’s, kent de controles en forensische behoeften bij rechtszaken. U onderkent mogelijke persoonlijke en data privacy-kwesties specifiek voor persoonlijke identificeerbare informatie binnen de cloud-omgeving. U kunt het proces omscrijven en ook methodieken en vereiste aanpassingen voor een audit binnen de cloud omgeving. U kent de verschillende soorten auditrapporten voor cloud gebaseerde omgevingen en ook de impact van verschillende geografische locaties en rechtsgebieden. U begrijpt de implicaties van cloud-to-enterprise risk management en begrijpt het belang van cloud contract ontwerp en beheer voor de uitbesteding van een cloud-omgeving. U kunt de juiste supply chain management processen omschrijven.

Proefexamen

De laatste lesdag wordt afgesloten met een uitgebreid Engels proefexamen, zodat u voor uzelf goed kunt beoordelen in hoeverre u al klaar bent voor het officiële examen.

Examen en Certificering

Het CCSP®-examen wordt afgenomen door (ISC)² en zit niet bij de opleiding inbegrepen. Het examen duurt vier uur en bestaat uit 125 Amerikaans / Engelse multiple-choicevragen. De kosten voor het examen bedragen rond de € 450,-. Na succesvolle afronding van het CCSP®-examen kunt u, indien u voldoende werkervaring heeft, uw CSSP® titel bij (ISC)² aanvragen.

Dit CCSP®-examen is een theoretisch examen waarvoor veel parate detailkennis is vereist. Dit betekent dat er na de cursus nog veel tijd in de voorbereiding op het examen moet worden gestoken. De vermelde hoeveelheid zelfstudie ter voorbereiding op het examen is een minimum. De werkelijke belasting kan hoger zijn en verschilt sterk per persoon.

Exameninformatie

 • Type examen: online-examen (u dient dit examen zelf te reserveren)
Klik hier voor meer informatie

CCSP® Preparation Course docenten

De Security Academy zet enkel docenten in uit de praktijk. Hieronder vindt u een overzicht van de docenten voor deze cursus.

 • Cursustijden: 9.00 tot ongeveer 16:30. Om 8:30 staat de koffie klaar.

 • Lunch is inbegrepen, indien klassikaal en bestaat uit een buffet met o.a. verse broodjes. Heeft u allergieën of dieetwensen? Gelieve dit tijdig door te geven.

 • Locatie Nederland:
  De Bleek 11
  3447 GV  Woerden, Nederland
  Routebeschrijving

  Goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto, gratis parkeren achter het pand.

 • Bij deelname aan een cursus of opleiding gaat u akkoord met onze opleidingsvoorwaarden

Opleidingsdata CCSP® regulier

Het is ook mogelijk deze opleiding btw-vrij te factureren, geef dit aan op het inschrijfformulier wanneer dit wenselijk is. Hier vindt u meer informatie over btw-vrijstelling.

Opleidingsdata CCSP® Bootcamp