Sjoerd van der Schuit

Crisismanagement

Sjoerd van der Schuit

Sjoerd van der Schuit begon zijn carrière als officier bij de Koninklijke Landmacht. In meer dan 20 jaar heeft hij daar verschillende functies vervuld variërend van Compagniescommandant, Afdelingshoofd Personeelsplanning tot docent aan de Hogere Krijgsschool. Hij heeft als Luitenant Kolonel de dienst verlaten.
In 1997 heeft hij de overstap gemaakt naar de Brandweer Den Haag als plaatsvervangend commandant. Een organisatie met meer dan 300 beroeps brandweerlieden. Vervolgens is hij Regionaal commandant geworden van Limburg-Noord een organisatie met bijna 900 vrijwillig brandweerlieden en circa 150 beroeps.
In deze periode heeft hij de opleiding Master Crisis and Disastermanagement (MCDM) afgerond. In deze functies heeft hij vele regionale en landelijke crisissen en rampen meegemaakt en daarin de laatste 15 jaar veelal als operationeel leider en bestuursadviseur geopereerd. Een paar voorbeelden:

  • Overstromingen Westland, Maas en Roer met evacuaties
  • Vogelgriep, varkenspest, grieppandemie
  • Vele Zeer grote branden in chemische bedrijven, opslagloodsen, winkelcentra, 
  • Zinloos geweld met dodelijke afloop
  • Treinbotsing, Aardbeving
  • Milieuvervuiling en terrorisme
  • Langdurige uitval nutsvoorzieningen

Daarnaast was hij bestuurslid en CIO van brandweer Nederland en heeft in die periode diverse successen behaald op het gebied van informatiemanagement. Zo heeft hij onder andere het initiatief genomen tot een landelijke digitale bereikbaarheidskaart.  
In 2011 was een zwarte bladzijde in zijn carrière waarbij zijn optreden als commandant ter discussie werd gesteld. Inmiddels is hij volledig in ere hersteld en heeft hij de afgelopen jaren gewerkt als adviseur voor Brandweer Nederland.

Uw Internet Explorer versie is verouderd.

Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

Upgrade uw browser naar de laatste versie van Internet Explorer 8 of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome.